HTML

Svédpadló

Minden, ami svéd.

Friss topikok

  • svedpadlo: Köszönöm az építő jellegű hozzászólást, elnézést a hibáért, természetesen igazad van. (2012.10.31. 06:20) Autóval
  • delisa: Az általad is vázolt állami dotációs rendszer miatt, nem kerül túl sokba betegnek lenni. A vizitdí... (2012.10.31. 01:18) Egészségügy
  • delisa: Babakocsival ingyen utazik,aki tolja. (2012.10.31. 01:12) Nem autóval
  • ioi (törölt): @svedpadlo: Szia, bocs, hogy nem reagáltam eddig, kicsit behavazott a sok intéznivaló... Köszi szé... (2012.10.01. 11:41) Bürokrácia II.
  • bandirepublic: gratula az álláshoz! (2012.09.30. 18:40) Bankszámla

Bürokrácia II.

2012.08.24. 21:58 :: svedpadlo

Márciusi posztomban írtam arról, hogy személyi számot és tartózkodási engedélyt igényeltem. Utóbbi sima ügy, előbbibe majdnem beletört a bicskám.

Jószándékúnak nem nevezhető, munkáját meglehetősen trehányan végző hatósági munkatárs kapta meg az ügyemet, aki azt közölte, ha nem jelentkezem ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből, vagy nincs munkám, nem kapok személyi számot. Ez az utolsó lépés lett volna, csak akkor akartam megtenni, ha már van állásom Svédországban, így ez szóba sem jöhetett. Elkedvetlenedtem, nekem már sosem lesz itt munkám, de még nyamvadt személyi számom sem. Közben jöttek otthonról állásajánlatok, köztük olyan is, amire fél éve még a nyálamat csorgattam.

Mindeközben sokakkal beszéltem, és gyanús volt, hogy munkaviszony nélkül más EU-s polgárok könnyedén kapták meg a mágikus számsort. Tüzetesebben utánanéztem a feltételeknek, és kiderült, elég csupán egy olyan hivatalos formula is, E-dokumentum, amellyel igazolom, hogy van érvényes tébém otthon. Ezt 30 napjába került elpostáznia magyarországi címemre az OEP-nek. A dokumentumot elküldtem a svédeknek, semmi válasz. E-mailt nem olvas, telefonját a kapcsolattartóm nem veszi fel. Hetek múltával lassan betelt a pohár, és addig nyaggattam az adóhatóságot, amíg nem tudtam kirendelt kontaktom főnökével beszélni. A nő segített, és teljes kínban volt beosztottja hibája miatt, akin már öt hónapja függött a személyi számom ügye. Ezt követően három napba telt, és jött a levél: megvan a szám. Hihetetlen, hogy ennyi múlik azon, kihez kerül az ügyem.

Megvan a szám. Kezdhetem az ingyenes nyelvtanfolyamot.

7 komment

Címkék: bürokrácia személyi szám

A bejegyzés trackback címe:

https://svedpadlo.blog.hu/api/trackback/id/tr54730337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ioi (törölt) 2012.09.17. 13:42:54

Halihó! Nagyon örülök, hogy idetaláltam valamelyik másik svédes blogról, mert épp olyan dolgokról írsz, amikben mi is nyakig benne vagyunk.. Ez, amit írsz az E-dokumentumról, megütötte a fülem. Szóval ha personnummert vagy annak ideiglenes verzióját (amíg a migration boardnál nincs meg a papír) a co-ordination numbert akarjuk kiváltani, akkor a munkaviszony/bizonyítottan működő vállalkozás/tanulói jogviszony meglétét kiváltja az OEP-igazolás valamiképp? Gondolom nem csak erről van szó, illetve ha nem szüntetjük meg az itthoni biztosításunkat, akkor havonta csengetni kell azt a 6 ezer valahányszáz forintot.

Szóval érdekelne, hogy is van ez, és hogy mentek a dolgok a Migration Boardnál :)

Előre is köszi!

svedpadlo 2012.09.18. 21:44:15

@iOi: Szia és üdv!
Két dologra osztanám a problémát.
1. Skatteverket (APEH): Mindenképp be kell mutatnod egy E-dokumentumot, pl. E121-est. Ezt az Árpád hídi OEP-irodában kérheted. Ez azért kell, hogy lássák, van érvényes betegbiztosításod.
2. Migrationsverket: Tartózkodási engedélyt kaptál már? Ha igen, akkor elvileg nem nagyon van akadály a personnummer megszerzése előtt. Érdemes előbb a t. engedélyt beszerezned, gyorsabban megy, és utána tényleg könnyebben kiadják a számot.
Mindkettőt olyankor szeretik megadni, ha a)menekült vagy b)van állásod c)van eltartód d)diák vagy, vagy e)nyugdíjas vagy.
Az otthoni havi hatezret fizesd, amíg itt nincs personnummered, mert valami betegbiztosítás kell. Remélem, tudtam segíteni, ha nem, írj még, és válaszolok.

ioi (törölt) 2012.09.18. 23:12:43

@svedpadlo: Szia,
köszi a választ! :)

personnummert azt hiszem, nem fogunk kapni még, mert reményteli munkakeresők leszünk, és nincs senkink kint, aki kezeskedne, bár van pár barátunk, de azért nem hiszem, hogy ilyet bevállalnak. Ezért a coordination numbert céloztuk meg, ami ennek ideiglenes verziója, és azoknak van, akiknek a migrationsverketnél ugyanezen okok miatt (nincs munka, nincs eltartó, nincs suli) a tartózkodási még nincs meg, és talán ezzel el lehet kezdeni egyéni vállalkozást is - ugyanis ideiglenesen ezt is becéloztuk. Nekünk ez így megfelel, ha a coordination numbert kiadják egy évre vagy fél évre, többet úgysem húznánk ki munka nélkül :) Bár, hogy ne legyen olyan egyértelmű, egy helyt a skatteverket azt írja, personnummerhez az is jó, ha álláskereső vagy erős esélyekkel arra, hogy munkát is találsz. Ergo hiányszakmával mégy ki. Ez azért papíron adott (a tényleges helyzet meg majd kiderül).

Mindenesetre inkább abból indulunk ki, hogy a personnummert nem adják ki, migrationsverketnél nem tudunk regisztrálni, ezért marad a coordination number. Aztán ha lesz a meló, akkor meglesznek a rendes, végleges iratok is...

Csakhogy épp ma kerültünk egy olyan dilemmába, hogy vajon mindehhez kell-e a chipes, újfajta útlevél? Neked kellett? Sajnos nekünk nincs ilyen fajta útlevelünk, csak régi, még nem biometrikus vagy lejárt, illetve hát személyink van még, természetesen. Van, ahol azt írja a Skatteverket, hogy EU-s állampolgároktól személyi is jó, máshol az elfogadott dokumentumoknál csak a 2009 után kiadott chipes útlevél szerepel. Nem teljesen értjük, lehet, hogy csak az id-cardhoz kell ez a komoly chipes útlevél, a personnummer és társaihoz meg nem. Jó lenne, ha így lenne, mert különben lehet sürgősségivel csináltatni egy ilyen újat. :/

Előre is köszi megint :)

ioi (törölt) 2012.09.19. 12:05:09

és köszi, hogy mondtad az OEP-et, ez sem teljesen tiszta még, hogy ezt miért és minek, de kikérjük, hogy meglegyen.

ioi (törölt) 2012.09.19. 16:10:40

Szia megint!
Bocs, hogy floodolok itt a blogodon... Csak közben kiderült, hogy ez a coordination number sem úgy van ám, szóval most már teljes a káosz, nem értjük :)

Az viszont nagyon jó, hogy az OEP-es dologról tudunk, köszi még egyszer! Holnap megyünk is beszerezni. Már csak azt kell tudni, útlevél kell-e vagy elég a személyi, és aztán majd beállítunk az Arbetsförmedlingenhez, és elindul a dolog.

svedpadlo 2012.09.30. 17:17:23

Szia! Nem, nekem semmilyen útlevelem nincs, nemhogy csipes. :) A személyi ig. vagy a jogsi eddig mindenhez elég volt. A personnummerhez akkor talán a legegyszerűbb út nektek, ha bevállaltok egy bármilyen alacsony rangú munkát egészen addig, amíg megkapjátok a számot. Ez nem csak a szám megléte miatt jó, hanem onnan már könnyebb túllépni. Ha már van kinti referenciád, bárhol könnyebben fognak alkalmazni, ráadásul egy mekis munkaerő a bruttó 500 ezer forintnyi fizetésével itt vígan megél. Vágjatok bele, akármibe.
Arbetsförmedlingenhez menjetek el mielőbb, kelleni fog minden bizonyítványotok (fénymásolata), és ha van ajánlólevél az előző munkáltatóktól, azt is szeretik felvinni a rendszerbe. Melyik városban éltek amúgy? Sok szerencsét!

ioi (törölt) 2012.10.01. 11:41:25

@svedpadlo: Szia, bocs, hogy nem reagáltam eddig, kicsit behavazott a sok intéznivaló... Köszi szépen az infokat! Azért a párom csináltatott egy útlevelet (most már mind chipes, vicces ez az ujjlenyomatvétel..), mert lehet, hogy vállalkozó lesz eleinte, és biztos, ami biztos.

Nem leszünk ám nagyigényűek, bevállalunk először valami egyszerű melót, örülünk, ha az összejön. :) Helsingborgban fogunk lakni, de meglehet, hogy közben felveszik valamelyikünket egy normális munkára Stockholmba, akkor átköltözünk, de egyelőre H-ban van ismerősünk, ahol lehet lakni egy ideig, úgyhogy ezt választottuk.
süti beállítások módosítása