HTML

Svédpadló

Minden, ami svéd.

Friss topikok

  • svedpadlo: Köszönöm az építő jellegű hozzászólást, elnézést a hibáért, természetesen igazad van. (2012.10.31. 06:20) Autóval
  • delisa: Az általad is vázolt állami dotációs rendszer miatt, nem kerül túl sokba betegnek lenni. A vizitdí... (2012.10.31. 01:18) Egészségügy
  • delisa: Babakocsival ingyen utazik,aki tolja. (2012.10.31. 01:12) Nem autóval
  • ioi (törölt): @svedpadlo: Szia, bocs, hogy nem reagáltam eddig, kicsit behavazott a sok intéznivaló... Köszi szé... (2012.10.01. 11:41) Bürokrácia II.
  • bandirepublic: gratula az álláshoz! (2012.09.30. 18:40) Bankszámla

Alienek

2012.03.22. 16:26 :: svedpadlo

A minap kaptam egy e-mailt. Önéletrajzot küldtem egy tanári állásra, és a karrierportál automatikus válaszában a következőt olvastam:

"A foglalkoztatáshoz EU-állampolgárok számára is szükséges a három hónapnál hosszabb időre szóló tartózkodási engedély megléte, valamint a személyi szám [kvázi TAJ-szám]. Ha ön nem rendelkezik svédországi tartózkodási engedéllyel, úgy jelentkezését csak korlátozottan tudjuk figyelembe venni a vízum, ill. tartózkodási engedély hosszas igénylési procedúrája miatt. Ezért arra kérjük, küldje el jelentkezését ismét, ha már Svédországban tartózkodik." Olyan iskoláról van szó, ahol maga az igazgató és a tanárok 90%-a is külföldi.

Svédország idegenbarát kommunikációját hallva azt hihetnénk, hihetetlenül bevándorlóbarát hely és itt mindenki välkommen, valójában inkább egyfajta kettősség látszik kirajzolódni az ország bevándorlási politikáján. Aki EU-n belülről jön, könnyen a 22-es csapdájában találja magát. Ahhoz, hogy megkapd az első munkát, tartózkodási engedély és személyi szám kell, de hogy ezekkel rendelkezhess, munkaszerződést kell felmutatnod.

Nem úgy a menekültek esetében, akiknek az összeurópai statisztikák szerint jó esélyük van arra, hogy három hónap alatt döntést hozzanak az ügyükben. A bevándorlási hivatal honlapján az elérhető nyelveket végignézve következtethetünk arra, honnan számítanak menedékkérőkre: a részletes információk a svéd és az angol mellett elérhetőek franciául, spanyolul, arabul és perzsául.

A XX. század második felében intenzív sebességre kapcsolt a bevándorlás Svédországban. Rengeteg szír, asszír és libanoni jött '67 körül, Södertälje környékén kialakították az importált kis életterüket, még focicsapatuk is van (nem is rossz). 80-100 ezer szír és asszír él az országban. Magyarokból és csehekből is kaptak egy kisebb kolóniát a skandik '56-ot, ill. '68-at követően. Aztán sok jugoszláv jött, akik még a svéd társadalmon belül is folytatták az otthoi harcot (iskolai verekedés jugoszláv kisgyerek között teljesen általános jelenség volt akkor Svédországban). Igaz, azóta már lenyugodtak és ők készítik a legjobb pizzákat az országban. 2003 után, az iraki háború okán sok iraki menekült érkezett, az irakiak száma Svédországban ma már a százezerhez közelít. Manapság is tart az iraki hullám, de rengeteg afgán, eritreai, iráni, szomáliai kér menedékjogot vagy követi a már menedékjogot kapott családtagot. Emellett több százezer finn, valamint sok lengyel és 40-50 ezer roma is él a 9,3 milliós Svédországban.

Pár év alatt lehet bárkiből svéd állampogár, aki itt lakik és nem rosszalkodik. És még csak svédül sem kell hozzá tudni. Főleg az arab nők körében tapasztalható, hogy mivel nem járnak közösségbe -és egyébként is a férj a családfenntartó -, meg sem tanulnak svédül. Pedig a lehetőséget a svéd állam ingyen biztosítja, és azért ez tényleg nem egy nehéz nyelv. Az iskolában a bevándorlók gyerekei tanulhatják tovább saját kultúrájukat, az iskola heti egyszer biztosít anyanyelven órát, ami szép és jó és kedves, de a bevándorlók nincsenek az integrációra kényszerítve.

Egy pár évvel ezelőtti felmérés szerint a svédek 56%-a úgy gondolja, használtak az országnak az elmúlt két évtizedben érkezett migránsok. A harmadik világban zajló konfliktusok várhatóan tovább duzzasztják az idegenek számát Svédországban, így vélhetőleg a szíriai belharcok is, hiszen már adott itt egy tekintélyes létszámú kisebbségük. A dolgozó bevándorlók egyelőre fiatalon tartják az öregedő társadalmat, ahol a várható életkor meghaladja a 79-83 évet (férfiak-nők).

A svédek egymás közt nem sokat beszélnek a bevándorlókról, pláne nem adják elő ezzel kapcsolatos véleményüket. Mint sok minden másban, ebben a kérdésben is birkák módjára alávetik magukat a többségi álláspontnak. A hírekben rendre elhallgatják, ha egy bevándorló vagy "újsvéd" követ el bűncselekményt, a média abszolút bevándorláspárti, így a sorok között nem lehet olvasni (bár ha épp Malmöben robbantják fel a rendőrség épületét, azért lehet egy s másra következtetni). A bevándorlókkal teli városokban és negyedekben jóval nagyobb a kriminalitás. Nem lennék meglepve, ha az elnyomott feszültség nemsokára komoly társadalmi problémát okozna.

Szólj hozzá!

Címkék: bürokrácia bevándorlás menekült bevándorló

A bejegyzés trackback címe:

https://svedpadlo.blog.hu/api/trackback/id/tr284333247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása