HTML

Svédpadló

Minden, ami svéd.

Friss topikok

  • svedpadlo: Köszönöm az építő jellegű hozzászólást, elnézést a hibáért, természetesen igazad van. (2012.10.31. 06:20) Autóval
  • delisa: Az általad is vázolt állami dotációs rendszer miatt, nem kerül túl sokba betegnek lenni. A vizitdí... (2012.10.31. 01:18) Egészségügy
  • delisa: Babakocsival ingyen utazik,aki tolja. (2012.10.31. 01:12) Nem autóval
  • ioi (törölt): @svedpadlo: Szia, bocs, hogy nem reagáltam eddig, kicsit behavazott a sok intéznivaló... Köszi szé... (2012.10.01. 11:41) Bürokrácia II.
  • bandirepublic: gratula az álláshoz! (2012.09.30. 18:40) Bankszámla

Hering

2012.04.13. 16:50 :: svedpadlo

Fagyos téli napokon apósom azzal üti el az idejét, hogy kimegy a tengerre a haverjával, léket vágnak a jégen, és azon versenyeznek, ki tud több heringet pecázni. Múltkor fölényesen ő nyert, száz fölötti fogott hallal a vödrében igencsak rávert a haverra, úgyhogy a környéken epekedve reménykedő sirányok is alaposan belakomázhattak fejből és farokból. 

Kaptunk mi is ajándékba egy tucat halas csemegét. Ez a hering nagyon finom, de a Balti-tenger szennyezettsége miatt nem ajánlatos heti egy alkalomnál többször falatozni belőle. De ha nem ezt eszed 0-24, nagy bajod biztos nem lesz egy kis dioxinos, higanyos haltól, és itt nem is szokás ettől viszolyogni. A hering itt egyébként elég kicsi, kb. 10-15 cm hosszú, míg a nyugati parton ennek duplájára is megnő - azért, mert a Balti-tenger sótartalma megdöbbentően kicsi (megkóstoltam, tényleg).

A konyhában nálam sokkalta otthonosabban mozgó pasim bő tíz éve a heringmániás svéd királynak is elkészítette az alábbi menüt, amikor nyáron szakácsként dolgozott egyetem mellett. Azt mondja, a király "cool guy", és ízlett neki a főztje.

A pofonegyszerű halrecept:

Megmosod és kifilézed a heringet (személyenként 2-3 pár) - szerencsére csak a gerincét kell kiszedned, de igazából olyan vékony és puha, hogy akár ezt is meg lehetne enni. Nyomsz egy tálba kis mustárt, némi kaport és snidlinget, csipet sót, és ezeket összemixeled. Ezzel a szottyal bekened a kiterített heringet, majd - mint a hamburgert - befeded egy másik kiterített heringgel. Zsemlemorzsában megforgatod az így készült "szendvicset", vajban kisütöd, és szerecsendióval megspékelt krumplipürével meg egy szelet citrommal tálalod. Isteni.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://svedpadlo.blog.hu/api/trackback/id/tr514411052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása