HTML

Svédpadló

Minden, ami svéd.

Friss topikok

  • svedpadlo: Köszönöm az építő jellegű hozzászólást, elnézést a hibáért, természetesen igazad van. (2012.10.31. 06:20) Autóval
  • delisa: Az általad is vázolt állami dotációs rendszer miatt, nem kerül túl sokba betegnek lenni. A vizitdí... (2012.10.31. 01:18) Egészségügy
  • delisa: Babakocsival ingyen utazik,aki tolja. (2012.10.31. 01:12) Nem autóval
  • ioi (törölt): @svedpadlo: Szia, bocs, hogy nem reagáltam eddig, kicsit behavazott a sok intéznivaló... Köszi szé... (2012.10.01. 11:41) Bürokrácia II.
  • bandirepublic: gratula az álláshoz! (2012.09.30. 18:40) Bankszámla

Lakni

2012.03.20. 13:46 :: svedpadlo

A legfaramucibb dolog Svédországban eddig talán a lakások tulajdoni rendszere (bostadsrätt). Ha társasházban laksz, akkor számos olyan kötelezettséggel és szabállyal szembesülsz, amivel otthon nem. Például ha az udvaron labdázó gyerek kilövi az ablakodat, akkor a külső üveget a ház, míg a belsőt te állod. Az ablakot nem cserélheted ki csak úgy, a keretet nem festheted le. A teraszoddal sem csinálhatsz akármit, a balkonfelületnek kívülről ugyanúgy kell kinéznie az összes lakás esetében (elhúzható üveget engednek). A bejárati ajtód is a társasház tulajdona, azt sem cserélheted le. Mindez azért, mert itt papíron nem tulajdonlod a lakásodat, hanem az épületet birtokló cég egy tagja vagy, és a lakásnak csak a használati joga a tiéd. Ezt a jogot más lakó nem kaphatja meg, úgyhogy no para, senki nem lep meg álmodban. A lakóközösségnek fontos, hogy a ház képe egységes maradjon. Amikor lakást vásárolsz egy társasházban, akkor a nonprofit vállalkozásban vásárolsz tulajdonrészt (négyzetméteralapon), ami a lakásokat birtokolja. Ezért a vállalkozás mérlegelés után akár meg is tagadhatja, hogy tulajrészt vásárolhass - például nem elég a jövedelmed, és vélhetőleg nem tudnád fizetni a közös költséget.

A közös költség ugyanis nem két fillér. A tágas, kétszobás lakásra, amelyben lakunk, havonta több mint százezer forint a közös költség. Ebben benne van a távfűtés (hosszú a tél!), a meleg- és hidegvíz, a csatornadíj, a szemétszállítás, az előző posztokban említett kisházak fűtése-takarítása, a mosókonyha költségei, a rendszeres és minőségi kertápolás (virágok ültetése, gondozása, fűnyírás, locsolás, fák metszése), a közös helyiségek karbantartása (mintha minden frissen lenne festve...), a ház állapotának megőrzése (itt egyik házról sem omlik a vakolat, összefirkált falakat sem látni), a folyosó fűtése, világítása, a járda takarítása, a kerti bútorok, a közösségi grillezők biztosítása, a tároló és a babakocsi-szoba fűtése-takarítása, a parkoló takarítása és állagmegóvása, az épület biztosítása, a könyvelési és irodai díjak, valamint az ingatlanadó. Nem kevés tétel.

Az alapító okiratban leírtaktól függően a ház akár egészen személyes ügyekbe is beleszólhat. Például ha ki akarod verni a gipszkarton falaidat, vagy eszkábálnád a fürdőt, a konyhát, esetleg csak kiadnád a kecót. Miért? Ha átalakítod a lakásodat, értékállónak kell maradnia (ugye papíron te csak használati joggal rendelkezel), mert ha veszítene értékéből, és esetleg egyszer majd nem fizeted az egyébként magas közös költséget, akkor nem fogják tudni behajtani a tartozásodat, és a házat veszteség éri. (Ez inkább vidéken fordulhatna elő, mert a Stockholm környéki lakások méregdrágák.) Ha ki akarod adni albérlőnek, akkor be kell jelenteni az illetőt a közösségnek (a bérlőnek svéd személyi számmal kell rendelkeznie), megnézik, hogy kinek, mennyiért adod ki (nem nyerészkedhetsz mások lakhatásán!), miért adod ki - üzleti céllal vagy mert külföldre mész tanulni -, és mennyi időre. Mert nem akarnak átjáróházat és hotelt a házban, és úgy gondolják, ha bérlő lakik benne, nem érez majd akkora felelősségtudatot, mint egy lakó.

Szólj hozzá!

Címkék: lakás stockholm költség közös lakhatás

A bejegyzés trackback címe:

https://svedpadlo.blog.hu/api/trackback/id/tr484328164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása