HTML

Svédpadló

Minden, ami svéd.

Friss topikok

  • svedpadlo: Köszönöm az építő jellegű hozzászólást, elnézést a hibáért, természetesen igazad van. (2012.10.31. 06:20) Autóval
  • delisa: Az általad is vázolt állami dotációs rendszer miatt, nem kerül túl sokba betegnek lenni. A vizitdí... (2012.10.31. 01:18) Egészségügy
  • delisa: Babakocsival ingyen utazik,aki tolja. (2012.10.31. 01:12) Nem autóval
  • ioi (törölt): @svedpadlo: Szia, bocs, hogy nem reagáltam eddig, kicsit behavazott a sok intéznivaló... Köszi szé... (2012.10.01. 11:41) Bürokrácia II.
  • bandirepublic: gratula az álláshoz! (2012.09.30. 18:40) Bankszámla

Egészségügy

2012.03.16. 10:17 :: svedpadlo

Svédországban is influenzajárvány van most, úgyhogy a kellemesnek ígérkező baráti összejövetelünk meghiúsult a minap, mert többen lebetegedtek. Amikor azt kérdeztem, mit írt fel nekik az orvos, először csak egy mosoly volt a válasz.

A svédek ugyanis nem nagyon járnak orvoshoz. A megfázást, köhögést, náthát, influenzát maguk kezelik otthon, és a svéd egészségügy igyekszik arra nevelni a polgárokat, hogy mellőzzék az orvos-beteg találkozót, mert az nem jó senkinek. Ehelyett készséggel állnak rendelkezésre a vonal túlsó végén, ahol elmondhatod panaszaidat, tüneteidet, arra javasolnak egy kezelést, de rendelésen ha lehet, ne jelenj meg, még a végén összeszedsz valami mást is. Ha komoly a bajod, tüdőgyulladás-gyanúd van, azt úgyis érzed. A svédeknél táppénzt amúgy csak a második kiesett nap után kapsz, addig meg feküdj otthon, igyál teát és aludj - véli a rendszer.

Nem jellemző, hogy 38 fokos lázra és köhögésre antibiotikumot írjanak fel, mert úgy gondolják, márpedig nem kapsz antibiotikumot, amíg nem "haldokolsz", mert ha az esetleg mégsem válna be, nem nagyon tudnak erősebbet adni. Felírhatnak esetleg köptetőt, akkor az orvos elmondja neked telefonon (!), hogy felvitte az adataid közé a receptet, a patika pedig látja ezt a számítógépes rendszerben. Nyomtatott vény nincs, minden elektronikus.

Van még egy ok, amiért a svédek nem rohangálnak orvoshoz. Kőkemény vizitdíj van náluk, ami nem 300 forint, hanem akár 300 korona. Egy napi kórházi ellátás 80 korona, a háziorvosi vizitdíj 1-200 korona (már ha előre egyeztettél időpontot), a szakorvosi 300, jó hír viszont, hogy  csak addig fizetsz, amíg eléred az éves költségplafont (900 korona). Ugyancsak van plafon az orvos által felírt gyógyszerek árának esetén is: 1800 koronánál többet nem kell fizetned egy éven belül. 900 koronáig azonban teljes árat fizetsz értük, utána lépcsőzetesen kap tb-támogatást a gyógyszered (50-től 100%-ig. A számokról részletes tanulmányt lehet találni itt >>>).

Svédországban betegnek lenni tehát alapvetően drága, és ha nincs nagy bajod, nem szeretnek veled foglalkozni. Nem fognak vérvételre küldözgetni évente. Nem fognak havonta ultrahangozgatni és cukrot méregetni, amikor terhes vagy. Nem érdekli őket, ha 38 fokos lázad van, oldd meg. Ha viszont baj van, számíthatsz rájuk, a legprecízebb műszerek, tiszta kórtermek, emberbarát környezet, kipihent, megfizetett és tettrekész orvosok és nővérek várnak.

1 komment

Címkék: svédország egészségügy vizitdíj napidíj

A bejegyzés trackback címe:

https://svedpadlo.blog.hu/api/trackback/id/tr994319943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delisa 2012.10.31. 01:18:55

Az általad is vázolt állami dotációs rendszer miatt, nem kerül túl sokba betegnek lenni. A vizitdíj 140 kr, szakorvosnál 200 kr körül. Ezek az összegek 23-40 percnyi bérnek felelnek meg.
süti beállítások módosítása