HTML

Svédpadló

Minden, ami svéd.

Friss topikok

  • svedpadlo: Köszönöm az építő jellegű hozzászólást, elnézést a hibáért, természetesen igazad van. (2012.10.31. 06:20) Autóval
  • delisa: Az általad is vázolt állami dotációs rendszer miatt, nem kerül túl sokba betegnek lenni. A vizitdí... (2012.10.31. 01:18) Egészségügy
  • delisa: Babakocsival ingyen utazik,aki tolja. (2012.10.31. 01:12) Nem autóval
  • ioi (törölt): @svedpadlo: Szia, bocs, hogy nem reagáltam eddig, kicsit behavazott a sok intéznivaló... Köszi szé... (2012.10.01. 11:41) Bürokrácia II.
  • bandirepublic: gratula az álláshoz! (2012.09.30. 18:40) Bankszámla

Sztereotípiák

2012.03.08. 16:33 :: svedpadlo

Voltak, akik szívükhöz kaptak, amikor megtudták, hogy a "sötét jégverembe" utazom, holott ez nem így van.

Először is Svédország - pontosabban Stockholm - egyáltalán nem sötét. Az év ezen időszakában már kicsit hosszabbak is a nappalok, mint Magyarországon, és ez az ősz közepéig így is marad. Júliusban mindössze 1-2 olyan óra van éjjel, amikor világításra van szükség (ha nem alszol éppen), hajnali 2-3-kor már rád süt a nap az ágyban, este 10-11-kor még természetes fényben futhasz egy kört a közeli erdőben. A legrosszabb időszak az október-november, amikor gyakoriak a viharok, borult az ég, és november már sötétes, hó azonban még nincs. Amikor november végén, december elején leesik a hó, a nagy fehérség sokkal világosabbá teszi a természetet, az utcákat. Olyankor minden svéd ablakban ott világít a karácsonyi izzópiramis, úgyhogy egész hangulatos tud lenni a svéd december, még úgy is, hogy 10-kor jön fel és negyed háromkor már lemegy a nap. Akkor 9-3 arányban verik a magyarokat a világosabb napok számát tekintve.

Az sem igaz így, hogy jégverem. Most plusz 3 fok van kint, múlt héten plusz 7 is volt. Igaz, a tél hosszabb, mint otthon, a nyár pedig rövidebb (6-8 hét) és nem forró, de a mínusz 16 itt is nagyon hidegnek számít, júliusban pedig olykor plusz 32 fok is elképzelhető. Télen száraz a levegő, így optimális öltözékben szélcsendben nem hatol csontig a hideg. A tenger felső egyméteres rétege nyáron 20-22 fokra melegszik (télen gyönyörűen befagy), a kisebb tavak akár 25 fokosak lehetnek nyáron (télen ezek is befagynak, március végére olvadnak ki). Mivel mindent víz vesz körül, nyáron a levegőt kellemes melegen tartja a víz (és a Golf-áramlat) éjszaka  is. Vagyis a stockholmi klíma egész mérsékelt, messze nem kibírhatatlan, mint a magyarok hiszik. A sarkkörnél persze azért cidri van.

Volt, aki azt mondta, majd én is jó alkoholista leszek, mint a svédek. Ez egyrészt nehezen képzelhető el - már aki tényleg ismer, aztán meg a svédek nem alkoholisták, legalábbis hétközben nemigen isznak. A hétvége az más, akkor nem dolgoznak, nem koncentrálnak a produktivitásra gőzerővel, és hajlandóak lazítani, néha nem is kicsit. Olyankor azt isszák, ami van, addig, amíg van. Illetve még egy ivós naptári napjuk van, a nyárközép ünnepe (Midsommar), amikor tényleg nem illik józannak maradni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://svedpadlo.blog.hu/api/trackback/id/tr414298022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása